donderdag 3 maart 2016

Bye bye Pacific!

Zo, dat is alweer een tijdje geleden sinds ons laatste blog!

We hebben dus nog een 5 daagse walking track gedaan, zoals de kiwi's het noemen: tramping. Op een woensdagochtend zijn we naar Lewis pass parking spot gereden om te beginnen aan de St.  James walk, een van de langste Walks van Nieuw Zeeland.

Iedere dag hebben we ongeveer 10-15 km afgelegd door de bergen, over rivierbeddingen, over velden. We hebben supermooi weer gehad en iedere dag op tijd vertrokken om de hitte zoveel mogelijk te ontwijken. We zijn nog steeds van mening: dit is zo gaaf om te doen!

Iedere nacht verbleven we in een "hut" van de DOC, een simpel huisje van hout met wat 'bunks' en water uit de regenton met wat geluk is er een kaarsstompje over voor wat sfeerlicht in de avond.  Iedere hut is openbaar en elke hiker kan er tegen kleine betaling gebruik van maken. Zo is de kans dat je met andere hikers een hut deelt, na 2 nachten volledige isolatie hebben we 3e nacht gezelschap van een Amerikaan gehad en de laatste dag een Fransman. Iedere hut heeft een eigen karakter en ze hebben allemaal een ding gemeen: adembenemend mooie locatie. Plus: als je de hut ziet maakt je hart even een sprongetje van geluk want dan is de welverdiende rust voor de dag  begonnen! Dat over de huts.

Om weer bij onze auto te komen aan het einde van de tramp moesten we hitchen. Voorbereid op een uurtje duimpje omhoog steken werden we blij verrast: de eerste 'oefenduim' was onze lift! Een vriendelijk echtpaar heeft ons, lees: twee stinkende hikers, zonder twijfel opgepikt en na een gezellig ritje ons afgezet bij de auto.

Na een welverdiende fish and chips zijn we in Hanmer Springs weer geland voor een douche, leuk gezelschap en bed.

En toen was het zover, de laatste nachtjes kamperen. Wel een van de mooiste en gratis campsites aan zee bij Akaroa, een Franse nederzetting bij Christchurch. De laatate avond heeft Dennis bij eb wat mossels verzameld in de baai, deze schoongemaakt, gekookt en smakelijk opgegeten. Recap: Gratis overnachten, eten vers uit de zee, terwijl de zon ondergaat achter de bergen. Onbetaalbaar!

Maar aan alles komt een eind; we hebben afscheid moeten nemen van onze trouwe auto.. We hebben haar kunnen verkopen aan een oud collega uit onze tijd in Blenheim, gelukkig is de stres van 'het moeten verkopen voor onze vlucht' ons bespaard gebleven!

De laatste paar dagen tot onze vlucht naar Australië hebben we vervolgens in Christchurch doorgebracht en moesten we even wennen aan een autoloos bestaan. "Hoe werkt dat met die bus?" Na het verwerken van dat afscheid;  een ander afscheid..

Byebye, een ode aan Kiwiland! Een ode aan de kustlijnen vol met seals waar we gesurft hebben, ode aan de baaien met speelse dolfijnen en die ene pinguïn! Ode aan de vulkanen, bizarre geisers en mudpools. Ode aan de bergen die we hebben beklommen. Ode aan de zure armen van Kayakken op zee, de spierpijn van onkruidwieden op de druivenplantages. Ode aan de meat pies, fish n chips en lemon &peroa (lokale frisdrank). Ode aan onze auto, dat ze maar veel reizigers mag vervoeren. Ode aan de gletsjers, dat ze nog wat langer zichtbaar blijven. Ode aan de kiwi's die hitchhikers zonder aarzeling oppikken. Ode aan de hoge kosten in levensonderhoud, we zijn nu bijna vegetariërs, ode aan de gascooker. Ode aan de fiorden, ode aan de wegen die allemaal 'scenic' genoemd kunnen worden. Ode aan alle campsites en de vrijheid!

Dinsdag 23 februari zijn we aan een nieuw hoofdstuk begonnen: Australië! Eerste halte was Sydney, waar we maar 1 volle dag hadden voor deze iconische stad, maar het hielp dat Dennis hier al eens eerder was en een goede tourguide kon spelen (inclusief historische achtergrond informatie over verscheidene bezienswaardigheden)! En in een paar woorden; Sydney was snikheet, prachtig, lekker druk (even wat anders na 3 maanden in het kalme kiwiland), iconisch en supergaaf! Heel indrukwekkend om Opera House en de Harbour Bridge te zien, dan realiseer je je dat je in een van de grootste en belangrijkste steden van Down Under bent.

Vervolgens hebben we met de trein de 12 uur durende reis naar  Melbourne gemaakt, een perfecte manier om in korte tijd een beetje indruk te krijgen van dit enorme land. In Melbourne konden we weer blijven slapen bij Karl & Larissa (kerst, Auckland ) en hebben we in 4 dagen Melbourne en de pinguïn parade op Phillip Island gezien, en met de Jeep Wrangler cabriolet de Great Ocean Road gereden. Die hebben we helaas niet helemaal af kunnen maken omdat we halverwege met een kapotte versnellingsbak aan de kant van de weg stonden. Veel wachten, een trailer, de laatste fish&chips en een lange rit terug naar Melbourne werd achteraf een prima afsluiter van ons Aussie avontuur.

Inmiddels zitten we al een paar dagen in Azië, via een nachtje Bangkok, Thailand, zijn we nu in Siem Reap, Cambodia, aangekomen. Snel meer hierover.

Het gaat ons goed, we hopen jullie ook!

Veel liefs,

D&Y

7 opmerkingen:

  1. Hoi reizigers,

    Ode aan jullie enorm gave avontuur!! Wat een ervaring, alle odes klinken fantastisch (op de hoge kosten in levensonderhoud na dan ;) ) Nu samen genieten van het mooie Aziƫ want voor je het weet zijn we weer samen aan het handen wassen in dit natte koude kikkerlandje ;p )

    Heel veel liefs en een dikke knuffel Bas en Marloes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wow, door dit verhaal ga ik Nieuw Zeeland nu ook missen zonder dat ik er ooit ben geweest :) De 5-daagse track klinkt wel als een perfecte afsluiting.

    EN mochten jullie nog Phong Nha (grotten) bezoeken:
    Slapen bij Pepperhouse Homestay of Phong Nha Farm Stay.

    Veel liefs,

    Sander en Cornelia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb dit boek nog niet uit.
    Na elke blog verlang ik naar meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb dit boek nog niet uit.
    Na elke blog verlang ik naar meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk kids, wat een fantastisch avontuur, we blijven jullie op de voet volgen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wederom ode aan jullie verhaal! *O* Wat een beleving.. ga zo door! ;-)

    Tot snel leukste wereldreizigers!
    Dikke kus!

    BeantwoordenVerwijderen